Η επιμόρφωση που πραγματοποιήθηκε από την εκπαιδευτικό κ. Cathrine Madden ήταν κατα κοινή ομολογία από τις πιο ενδιαφέρουσες ομιλίες του προγράμματός μας. Το θέμα που μας παρουσίασε ήταν “Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιρλανδίας και η μοντέρνα τεχνολογία στην εκπαίδευση”, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε επεκτάθηκε στην πολιτική γύρω από την εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών.
Το σύστημα εκπαίδευσης στην Ιρλανδία αποτελείται από τις λεγόμενες προσχολική εκπαίδευση, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την μετα-πρωτοβάθμια εκπαίδευση, και τη μετέπειτα εκπαίδευση όπως την εκπαίδευση ενηλίκων και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υποχρέωση των γονέων είναι να εξασφαλιστεί η εκπαίδευση των παιδιών τους από την ηλικία των 6 ετών έως και ηλικία των 16 ή να έχουν ολοκληρωσει τουλάχιστον 3 έτη μετα-πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (υποχρεωτική εκπαίδευση). Η εκπαίδευση είναι δημόσια ενώ υπάρχει και η επιλογή της ιδιωτικής. Πιο αναλυτικά:
Στην προσχολική εκπαίδευση παρέχεται φροντίδα και εκπαίδευση δωρεάν ενώ υπάρχει και η επιλογή της ιδιωτικής φροντίδας και εκπαίδευσης, που είναι δυνατό να χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σύστημα Φροντίδας Παιδιου για να βοηθηθούν οικονομικά οι γονείς. Χρηματοδότηση και πρωτοβουλίες παρέχονται και σε κατηγορίες ευάλωτων παιδιών.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση αρχίζει στην ηλικία των 5 ή 6 ετών με έναρξη του σχολικού έτους το Σεπτέμβριο, ενώ το πρόγραμμα σπουδών χαρακτηρίζεται μαθητοκεντρικό. Υποχρεωτική είναι η εκμάθηση της Ιρλανδικής γλώσσας στο σχολείο (εξαιρούνται τα παιδιά που πρόσφατα ήρθαν στην Ιρλανδία), της Αγγλικής γλώσσας και των Μαθηματικών.
Η μετα-πρωτοβάθμια εκπαίδευση διακρίνεται στον μικρό κύκλο σπουδών για ηλικίες από 12 έως 15 ετών, κάτι αντίστοιχο με το δικό μας Γυμνάσιο, και στον μεγάλο κύκλο σπουδών για ηλικίες 16 έως 18 ετών όπως το δικό μας Λύκειο, με δύο έτη υποχρεωτικά, ενώ το τρίτο έτος είναι προαιρετικό και ονομάζεται Μεταβατικό έτος. Σε αυτο υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ευρείας μελέτης διαφόρων αντικειμένων διδασκα (Post-Leaving Certificate courses)λίας. Ο μεγάλος κύκλος σπουδών οδηγεί στην απόκτηση ενός από τους τρεις τίτλους απολυτηρίου που μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές: α. Το απολυτήριο με το οποίο μπορεί ο απόφοιτος να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (established Leaving Certificate) β. Το απολυτήριο που έχει πολλά στοιχεία του πρώτου αλλά εστιάζει με επαγγελματικό προσανατολισμό κυρίωςκυρίως στην τεχνική εκπαίδευσημε επαγγελματικό προσανατολισμό περιλαμβάνοντας ενότητες μαθημάτων που επικεντρώνουν σε αυτήν (Leaving Certificate Vocational Programme). γ.το απολυτήριο που πιστοποιεί την προετοιμασία των αποφοίτων στην εργασιακή ζωή με το θεωρητικό υπόβαθρο και την πρακτική άσκηση, το οποίο δεν επιτρέπει την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά προσφέρει δυνατότητα παρακολούθησης προγραμμάτων επιμόρφωσης (Leaving Certificate Applied Programme). Επιπλέον προσφέρεται εκπαίδευση ειδικής αγωγής για μαθητές με αναπηρίες σε τρία επίπεδα: α. επιπλέον υποστήριξη στην τάξη (αντίστοιχη με την λεγόμενη παράλληλη στήριξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα) β. ειδική τάξη στο γενικό σχολείο (αντίστοιχη με τη λεγόμενη τάξη ένταξης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, και γ. Ειδικό Σχολείο
Χαρακτηριστικό που εντυπωσιάζει είναι ότι τα σχολεία διακρίνονται σε αρρένων και θηλέων λόγω του σημαντικού ρόλου που παίζει ο καθολικισμός και ο προτεσταντισμός στη χώρα, αλλά και ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες φορούν στολή στα σχολεία.
Εκπαίδευση ενηλίκων
Το αντίστοιχο Εθνικό πλαίσιο Προσόντων της Ιρλανδίας περιλαμβάνει 10 επίπεδα εκπαίδευσης. Υπάρχουν επιμορφωτικά προγράμματα (Post-Leaving Certificate courses) που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο και οδηγούν στη λήψη πιστοποιητικών και προσφέρουν τεχνική γνώση και πρακτική άσκηση ενώ άλλα ανοίγουν το δρόμο για υψηλότερου επιπέδου εκπαίδευση. Υπάρχουν επίσης ειδικά προγράμματα (Vocational Training Opportunities Scheme) κυρίως όπου δίνεται η λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία για εκπαίδευση με επαγγελματικό προσανατολισμό σε ενήλικες ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα Youthreach για όσους εγκατέλειψαν το σχολείο πρώιμα. Επιπλέον προσφέρονται πολλά προγράμματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και γραμματισμών καθώς και αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα που λειτουργούν απογευματινές και βραδινες ώρες.
Η μαθητεία αποτελεί σημαντικό θεσμό στην εκπαίδευση κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες όπως υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους, στον τουριστικό τομέα, στα οικονομικά αλλά και στην ανάπτυξη προγραμμάτων λογισμικού. Η ελάχιστη ηλικία για συμμετοχή στη μαθητεία είναι τα 16 έτη και αναλόγως την περίπτωση απαιτείται κάποια βαθμολογική βάση ως ελάχιστο κριτήριο να επιλεχθεί κάποιος στο απολυτήριο του αντιστοίχου Γυμνασίου ή απαιτείται επιτυχία σε ειδικές εξετάσεις.
Τα προγράμματα Springboard+ είναι ευκαιρία για ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τη λήψη πιστοποιητικών επιπέδου από 6 έως 9 σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο προσόντων της Ιρλανδίας, και είναι μερικής φοίτησης και για τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, βιώσιμη ενέργεια, τεχνολογίες της πληροφορίας, ιατρικές τεχνολογίες. Τα μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν και εργαζόμενοι με κάποια συμβολή στα δίδακτρα.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση χρηματοδοτείται κρατικά και διακρίνεται: α. στον Πανεπιστημιακό τομέα που είναι αυτόνομος και αυτοδιοικητικός προσφέροντας πτυχία σε επίπεδο προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό. β. στον Τεχνολογικό τομέα με σπουδές σε τομείς όπως επιχειρήσεις, μηχανική, γλωσσολογία, φυσικοχημεία και οδηγεί στη λήψη πτυχίου, ή διπλώματος ή πιστοποιητικού (αυτά είναι διακριτά μεταξύ τους) γ. στα Κολλέγια Εκπαίδευσης που απευθύνονται σε όσους θέλουν να γίνουν εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Στην εισήγησή της η κ. Cathrine Madden αναφέρθηκε και στην ιστορία της Ιρλανδίας και στο ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση του Ιρλανδικού Εκπαιδευτικού Συστήματος το Ηνωμένο Βασίλειο (κυρίως στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση μιας και η τριτοβάθμια εκπαίδευση ιδρύθηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας πριν την ανεξαρτητοποίηση της Ιρλανδίας που έλαβε χώρα το 1922). Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απαιτούνταν η γνώση της Αγγλικής γλώσσας κάτι που αντιστραφηκε μετά την ανεξαρτητοποίηση με υποχρεωτική της γνώση της Ιρλανδικής γλώσσας από το 1930 και μετά.