Ημέρα 1η: Άφιξη στο CIEV (Centro Insular de Entidades de Voluntariado - Asociación Socioeducativa Eduplus), στη Σάντα Κρουζ Τενενερίφη
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την άφιξή μας στα γραφεία του φορέα διοργάνωσης, όπου υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό σεμινάριο. Οι συμμετέχοντες - εκπαιδευτές του σεμιναρίου αποτελούνταν από 6 Έλληνες εκπαιδευτικούς (οι 3 εκ των οποίων ήμασταν από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης), 3 Ρουμάνους καθηγητές υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 2 Βέλγους και 9 Ιταλούς (εργαζόμενους σε οργανισμούς και φορείς ΜΚΟ). Η εισήγηση της σημερινής ημέρας του σεμιναρίου έγινε από την Anca Dudau (Trainer of trainers and project manager - President and co-founder of EDUPLUS Association). Κατά την έναρξη του σεμιναρίου έγινε μια πρώτη γνωριμία με την εκπαιδεύτρια και στη συνέχεια η αυτο- παρουσίαση των εκπαιδευομένων, μέσω της εκπαιδευτικής τεχνικής δημιουργίας ζευγαριών, όπου μετά από μία σύντομη συζήτηση, ο ένας εκπαιδευτής ανέφερε ορισμένα στοιχεία του βιογραφικού του δεύτερου προς την ομάδα, προκειμένου να γίνει ένα πρώτο ice-breaking και να οικοδομηθεί η συνοχή και η εμπιστοσύνη μέσα στην ομάδα των εκπαιδευτών (Εικ. 1, 2).
Παράλληλα, μέσα από συγκεκριμένες καινοτόμες και εναλλακτικές (non formal) εκπαιδευτικές τεχνικές (παιχνίδια συγκέντρωσης, κινήσεις σώματος, κουίζ, κ.α.) έγινε η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ελκυστικού μαθησιακού περιβάλλοντος, με κύριο στόχο την απομάκρυνση των εσωτερικών φόβων που κρύβουμε όλοι μας (αναστολές, φόβος αποτυχίας, κλπ.), την απόκτηση αυτοπεποίθησης και ταυτόχρονα την έξοδο από τη ζώνη άνεσης της καθημερινότητας (comfort zone) που βρίσκεται ο καθένας μας (Εικ. 3).
Οι τεχνικές αυτές εστιάζουν στην εμπέδωση του ότι είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα και ότι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία και τη σπουδαιότητα του να κάνεις λάθη όταν μαθαίνεις, για να μαθαίνεις, βελτιώνοντας έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία (I made a mistake, so what ???). Ακολούθως, κατά την εισαγωγή στη θεματική ενότητα της ημέρας, νέες θεωρητικές έννοιες και ορισμοί αναλύθηκαν εκτενώς, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών τύπων μειονεκτούντων μαθητών - ατόμων γεγονός το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού μαθησιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης (social inclusion). Έννοιες όπως ο ασφαλής χώρος (safe space), η περιθωριοποίηση (marginalization), η καταπίεση (oppression), η συμπερίληψη – ένταξη (inclusion), η διαθεματικότητα - διατομεακότητα (intersectionality), αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας πολλαπλές και διαφορετικές εκπαιδευτικές τεχνικές, που περιλάμβαναν συζήτηση σε ομάδες και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, αντιστοίχιση καρτών (εννοιών και ορισμών), ζωγραφική, ερωταπαντήσεις (σχετικά με τις ευάλωτες ομάδες, την ενσυναίσθηση, τη διαφορετικότητα, τα μειονεκτούντα άτομα, τις απαιτούμενες δεξιότητες, κ.α.), κινήσεις σώματος, χορός, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες, κ.α. (Εικ. 4-7).
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο χρησιμοποιώντας μία πολυεπιστημονική και διατομεακή προσέγγιση (multidisciplinary and cross-sectional approach) είχε ως στόχο να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες - εκπαιδευτές νέα διδακτικά εργαλεία μάθησης βασισμένα στην πράξη και την τέχνη, να αναπτύξουν την αυτογνωσία και τις προσωπικές - κοινωνικές τους δεξιότητες, προκειμένου να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και τα εμπόδια των ευάλωτων μαθητών, και να κατανοήσουν - προσαρμοστούν στην πραγματικότητα των μειονεκτούντων μαθητών τους, όπως μαθητές από ευάλωτες ομάδες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, μετανάστες, πρόσφυγες, και αιτούντες άσυλο.
Η φύση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, γενικότερα, ήταν εξαιρετικά πρακτική καθώς όλοι οι συμμετέχοντες βίωσαν οι ίδιοι τις δημιουργικές εκπαιδευτικές τεχνικές, ενώ παράλληλα τους δόθηκε η ευκαιρία να διερευνήσουν τον τρόπο εφαρμογής στο δικό τους περιβάλλον. Αυτό το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να μάθουν νέες, καινοτόμες και εναλλακτικές μεθοδολογίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσαρμογή της διδασκαλίας στις ανάγκες των μαθητών από ευάλωτα υπόβαθρα και να έχουν μια συμπεριληπτική προσέγγιση στην τάξη. Να μάθουν πώς να εφαρμόζουν διάφορες μεθόδους ενεργητικής μάθησης προκειμένου να προωθήσουν την ένταξη, την ανεκτικότητα, τη διαφορετικότητα και την κριτική σκέψη, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό, εθνοτικό, κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο ή μορφωτικό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση με τους ενήλικες με χαμηλά εισοδήματα, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, οι εκπαιδευτές ενηλίκων πρέπει να βελτιώσουν τις πολιτιστικές τους δεξιότητες κατανόησης και ευελιξίας. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτές ενηλίκων είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις δεξιότητες διαπολιτισμικής επικοινωνίας, την ενσυναίσθηση, την ανεκτικότητα και τη νοητική και συμπεριφορική ευελιξία τους.